
Stee Connects the New School way in Ingenhousz
​
Datum : Woensdag 25 maart 2020 van 17:00 - 22:00 uur
​
Locatie: INGENHOUSZ
Dr. Jan Ingenhouszplein 42, 4814 EH Breda
​
Websites: www.ingenhouszbreda.nl
Brochure Ingenhousz: Klik hier voor een prachtige brochure met meer info.
​
Parkeren: Gratis aan de voor- of achterzijde en in de Oranjeboomstraat.
Op woensdag 25 maart a.s.zijn we te gast bijeen nieuwe, bijzondere en zeer veelzijdige locatie. Aan het Dr. Jan Ingen Houszplein bevindt zich de voormalige kweekschool annex klooster en internaat "St. Franciscus".
​
‘TURNING OLD SCHOOL INTO NEW SCHOOL’
​
Leven, proeven, leren, vieren, werken, voortaan is niets meer wat het is geweest is.
​
Ingenhousz doet dingen graag op een andere manier; The new school way.
​
Net-werken, ontmoeten en verbinden tijdens deze inspirerende avond waarop onze bezoekers een rondleiding krijgen en een lezing van Frank Toeset over bijzondere gebouwen en erfgoed in Breda.
​
Behalve borrelen zal er voor onze bezoekers ook een heerlijke maaltijd worden bereid door chefkok David van de Gevel en zijn team.

​
Stee Connects organiseert maandelijkse evenementen op bijzondere locaties waar ondernemende mensen elkaar ontmoeten. Een vernieuwende netwerkclub waarbij mooie verbindingen worden gemaakt en échte zaken worden gedaan en vriendschappen worden gesloten.
​
Voor Stee Connects leden en voor andere potentiële nieuwe leden de kans om kennis te maken met dit gevarieerde platform en de verbinding aan te gaan met de andere bezoekers.
​
Op ieder event zal een inspirerende spreker en/of artiest of thematiek op het programma staan.SteeConnects events zijn dus ook zeker een avondje uit.
​
In 2019 hebben wij 13 mooie Stee Connects events georganiseerd in:
​
De VIP Lounge van Pathé Breda, Koetshuis Anneville in Ulvenhout, de Lanterneau in de Grote Kerk Breda, het VIP foyer in Breepark Breda, deAvenue, bij Sligro Breda, in Brouwerij Frontaal, de Lutherse Kerk Breda, Café Lievense, Hotel de Reiskoffer, Brasserie Stiefkwartierke, Businessdagen West-Brabant in Breepark en in Turks Restaurant L’Anatra.
​
In 2020 hebben we in deAvenue een nieuwjaarsevent georganiseerd en eind februari zijn we op de Haagse Markt bij Aogse Markt en Herberg het Roode Hert.
​
Zeer gevarieerd locaties met steeds weer een andere thematiek en daarom Steeds weer verrassend en inspirerend!
​
Bekijk de fotogalerij van onze eerdere events via
​
Stee Connects events zijn bijzonder en anders dan anders.
​
De entree is kosteloos voor leden.
​
Wij willen uiteindelijk een exclusief netwerkplatform creëren.
​
Eten & drinken zijn voor eigen rekening.

De bar in het restaurant met de open keuken.
Ingenhousz Breda ook voor uw Events !
​
-
Voor Events de unieke locatie die is voorzien van state of the art geluid, beeld & temperatuur regeling;
-
Gegarandeerd internet van 1 giganet;
-
Top restaurant;
-
Wijn proeverij;
-
Chocolaterie;
-
Vergaderruimtes van 5 tot 120 personen;
-
Bij een dag sessies kunnen ze extra zuurstof in de ruimte spuiten ter bevordering van de frisheid van de cursisten;
-
Als er veel mensen zijn kan de presentatie via screens live uitgezonden worden in het hele gebouw.

Creative Director Gerwin Sleutjens en zijn zoon Gert de restaurantmanager.



LIVE LIFE - THE NEW SCHOOL WAY
​
Vergeet short stay appartementen zoals je ze kent. Vergeet onpersoonlijke huisvestingskazernes voor expats op afgelegen plekken. Bij Ingenhousz hebben ze niets met short stay, maar alles met short living. Stap middenin het bruisende stadsleven, met alle luxe die jouw leven leuker maakt.
​
Hier ervaar je tijdelijk verblijven op een nieuwe manier; the new school way.
LUXE SUITES VOOR EXPATS
​
Het short living-gedeelte van Ingenhousz is een perfecte plek voor expats die het Bredase stadsleven willen leren kennen. In totaal zijn 100 suites tussen 28 en 68 m2 beschikbaar, die tussen de 6 dagen en 6 maanden gereserveerd kunnen worden. Stuk voor stuk compleet en luxe ingericht door Dutch designers zoals Claire en Rodrick Vos, met topmerken als Leolux.


Historie kweekschool Dr. Jan Ingen Houszplein

Aan het Dr. Jan Ingen Houszplein bevindt zich de voormalige kweekschool annex klooster en internaat "St. Franciscus". Het gebouw is een ontwerp van de Bredase architect Jacq. van Groenendael en gebouwd voor de onderwijscongregatie de Broeders van Huijbergen. Voor het ontwerp liet hij zich inspireren door de kweekschool Oud Vroenhoven van de Broeders van Maastricht.
​
Op de kweekschool volgden de kwekelingen theoretische vakken om hun vakkennis te vergroten (zoals lessen geschiedenis, aardrijkskunde, muziek en tekenen). Hiernaast konden zij praktijkervaring opdoen aan een lagere school die aan de kweekschool verbonden was. In 1968 veranderden de kweekscholen in de pedagogische academie (PA) en in 1985 ging deze op in de pabo.
​
Het pand is gebouwd op een gedeelte van de in ca. 1880 vrijgekomen gronden na het slechten van de vesting. Ter hoogte van het gebouw en het plein was Lunet A gesitueerd dat onderdeel uitmaakte van het Antwerpse front dat in 1841 was aangelegd. van een weggebroken lunet van de vesting van de stad. Het perceel waarop het pand staat is trapezium-vormig en grenst aan drie zijden aan de openbare weg: het hoofdgebouw met zijn voorgevel aan het Dr. Jan Ingenhouszplein, de linkervleugel met zijn voorgevel aan de Oranjeboomstraat en de rechtervleugel met gevel aan de Vestkant.
Don Qui-John

Het gebouw is niet in één keer gebouwd. Het hoofgebouw dateert uit 1917. In 1923 werd achter het hoofdgebouw op de speelplaats een kapel in neoromaanse stijl gebouwd. In 1931 werd het hoofdgebouw uitgebreid met een rechterzijvleugel en met een linkerzijvleugel in 1958. Daarnaast is in 1955 zuidwestelijk en vrijliggend van het complex op hetzelfde terrein een aula gebouwd. Alleen het hoofgebouw (inclusief zijvleugels en kapel) is aangemerkt als rijksmonument. De aula is niet beschermd.
​
In de kapel staat een losstaand St. Annabeeld met kind. Dit laat de verbondenheid met het religieuze complex van de St. Annekerk aan de overkant van de straat zien aangezien het beeld vermoedelijk afkomstig uit voormalig kloosterschool "St. Anna" aan de Haagweg 21.
​
Het klooster en internaat zijn rond 1965 gesloten. Het pand heeft echter zijn schoolfunctie niet verloren aangezien het nu één van de panden is dat gebruikt wordt door de Scholengemeenschap de Rooi Pannen (MBO Toerisme en Recreatie).
​
De congregatie der Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis uit Huijbergen werd op 25 september 1854 gesticht door de Bisschop van Breda.
​
In 1866 deden de broeders een poging tot een nieuwe stichting in Breda die in eerste instantie mislukte. Vanaf 1890 komen echter in Breda, in samenwerking met de Vincentiusvereniging, een weeshuis, een voogdijhuis, en diverse basisscholen verspreid over de stad tot stand.
​
Deze werken werden in eerste instantie bediend vanuit de communiteiten aan de Karrestraat (1890-1960) en de Dieststraat (1905-1959). In 1917 kwam daar een communiteit met de St. Franciscuskweekschool aan het Dr. Jan Ingenhouszplein bij. In de jaren 50 van de twintigste eeuw werd door de congregatie het St Jansklooster aan het Don Boscoplein en de Sint Jansschool voor speciaal onderwijs aan de Verbeetenstraat gebouwd. De behartiging van het middelbaar voortgezet onderwijs kreeg gestalte in een tweetal middelbare scholen die na verloop van jaren opgingen in de scholengemeenschap Markenhage. Na ruim honderd jaar werd de kweekschool (PABO) verbonden met de Hogeschool Avans. In 1960 was het pand aan de Karrestraat aan vervanging toe en kreeg deze communiteit een nieuw gebouw aan de Roland Holststraat (1960-heden).
Lezing door:
​
Frank Toeset; architect l Imagineer van OhSevenSix


OhSevenSix architects | urbanists | imagineers
​
Storymaking & Placemaking
​
“OhSevenSix ontwerpt en begeleidt transities en transformaties in het ruimtelijk domein”
OhSevenSix creëert maatschappelijke waarde met placemaking, economische waarde met (stedelijke) ontwikkeling en culturele waarde met architectuur. In alle processen stellen we de eindgebruiker centraal. Imagineering is onze tool, participatie de weg en waardecreatie het doel.
​
We connect past and future to define the present
​
Een plan krijgt gelaagdheid en is meer verankerd als er verbinding in wordt gelegd met het verleden. Goede architectuur vertelt een verhaal. Oude architectuur en hele goede architectuur vertellen meerdere verhalen.
​
Storymaking & Placemaking
​
We make stories. Taal is bij ons het vertrekpunt van het ontwerpproces. Alles begint met een goed verhaal. Pas daarna volgt het beeld, met onderzoekende schetsen. De vorm komt als laatste aan bod en volgt het concept en de functie.
​
We make changes. OhSevenSix ontwerpt en begeleidt transities en transformaties in het ruimtelijk domein. Onze focus ligt op het proces. Herbestemming van erfgoed is een veranderproces. Het opstellen van een Omgevingsvisie met een gemeente is een veranderproces. Bij onze transities spelen innovatie en participatie een sleutelrol.
​
We make places. We ontwerpen een plek, een stede. We zijn dan ook meer stedebouwers dan stedenbouwers. De fysieke leefomgeving kent verschillende schaalniveaus: landschap, stedebouw, architectuur, interieur, product. We houden van een integrale benadering die de schaalniveaus overstijgt, vanuit samenwerking met andere disciplines.
​
Stee Connects Diner

Ieder event wordt er met de diverse locaties en partners een passend diner bedacht wat geserveerd wordt aan onze bezoekers. Iedere x is dit weer anders en passend bij de themathiek van de locatie en avond. Samen eten is gezellig en verbindt.
​
Bij uw aanmelding kunt u altijd eventuele dieetwensen doorgeven.
​
Speciaal voor deze avond wordt er een exclusief verrassingsdiner geserveerd.
​
Prijs voor deelname aan deze bijzondere avond incl. Diner ( excl. drank):
​
Stee Connects leden € 20,00 p.p.
​
Niet leden € 30,00 p.p.
​
Krijgt u ook al trek en zin om erbij te zijn? Reserveer dan snel en meld u aan!
Programma:
​
17.00 -18.00 uur Inloop, netwerken en borrelen in restaurant Ingenhousz.
​
18.00 -18.15 uur Opening Enrico Damino en welkomstwoord door directeur Theo Bok.
​
18.30 - 19.30 uur Lezing Frank Toeset met aansluitend rondleiding Ingenhousz;
​
19.30 - 20.30 uur Diner;
​
20.30 – 22.00 uur Vrij netwerken;
​
22.00 uur Afsluiting.
Bent u nieuwsgierig, flexibel en commited?
Zet woensdag 25 maart a.s. dan gewoon in uw agenda, spreek het rond,meld u aan en kom!
